Τα νέα μας

ΠΩΣ ΕΝΙΣΧΥΟΥΜΕ ΤΗΝ ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ;

ΠΩΣ ΕΝΙΣΧΥΟΥΜΕ ΤΗΝ ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ;

Η φαντασία ξεδιπλώνεται και εκτιμάται κυρίως κατά τις πρώτες τάξεις του δημοτικού, όταν ένα παιδί καλείται να εκφραστεί γραπτά, γράφοντας εκθέσεις. Με γνώμονα αυτή τη διαδικασία κρίνουμε αν ένα παιδί διαθέτει πλούσια φαντασία και με βάση την απόδοσή του σε αυτήν προσπαθούμε να την βελτιώσουμε.

Παρ’όλα αυτά, η οξυμένη φαντασία ενός παιδιού δεν ευνοεί μόνο την μαθησιακή διαδικασία και επίδοση αλλά δρα θετικά στην πνευματική υγεία, ευνοεί την ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη και συμβάλλει στην δυνατότητα επίλυσης συγκρούσεων. Ως εκ τούτου είναι σημαντικό να φροντίζουμε για την καλλιέργεια της ανεξάρτητα από την ηλικία του παιδιού και το μαθησιακό στόχο.

Ορισμένοι τρόποι για να αναπτύξουμε  τη φαντασία των παιδιών είναι οι εξής:

  • Διάβασμα παραμυθιών, βιβλίων, περιοδικών, κόμικς, εφημερίδων. Όλα τα είδη γραπτού λόγου δίνουν ιδέες, προσφέρουν ερεθίσματα για σκέψη και συζήτηση και παρέχουν γνώσεις ή/και πληροφορίες.
  • Παρακολούθηση ταινιών, θεατρικών και καλλιτεχνικών παραστάσεων.
  • Παροχή ευκαιριών για εμπλουτισμό ερεθισμάτων μέσα από εκδρομές, επισκέψεις σε μουσεία, βόλτες σε πάρκα, παραλίες και βουνά, γενικά οτιδήποτε δημιουργεί εικόνες και «προκαλεί» τον εγκέφαλο να επεξεργαστεί και να αποθηκεύσει νέες εικόνες.
  • Μουσική και χορός είτε ως συμμετοχή σε κάποια δομημένη δραστηριότητα είτε ως συνήθεια στο σπίτι.
  • Παιχνίδια και δραστηριότητες που ενθαρρύνουν την έκφραση, πχ βρες τι είμαι, taboo, παντομίμα, στο κεφάλι το χω αλλά και παίξιμο με γαντόκουκλες, ζωγραφική, παιχνίδι με πλαστελίνη για μικρότερα παιδιά.
  • Συμμετοχή σε ομάδες θεατρικού παιχνιδιού ή ομάδες συνομηλίκων με στόχο την προσωπική έκφραση και δημιουργικότητα.
  • Συζήτηση για θέματα πάσης φύσεως.


Κουμπούρου Αναστασία
Ψυχολόγος - Ειδική Παιδαγωγός

Μοιραστείτε το άρθρο: