Τα νέα μας

Φιλαναγνωσια: Μαθαινοντασ το παιδι μου ν'αγαπαει το διαβασμα

Φιλαναγνωσία: Μαθαίνοντας το παιδί μου ν'αγαπάει το διάβασμα

Ένα  ζήτημα που προβληματίζει τους γονείς, σχετίζεται με την αναπτυξη του αισθήματος της φιλαναγνωσίας στα παιδιά τους.
Πώς λοιπόν μπορούμε να καλλιεργήσουμε αυτή τη συνήθεια;
Για τους γονείς παιδιών προσχολικής ηλικίας, το "χτίσιμο" της αγάπης για τα βιβλία είναι εύκολη υπόθεση αφού:
1) Διαβάστε του! Είτε το βράδυ για καληνύχτα είτε οποιαδήποτε άλλη στιγμή της μέρας εισάγετε τη συνήθεια της ανάγνωσης ενός παραμυθιού. Έτσι αυξάνονται οι πιθανότητες να αντλεί το παιδί απόλαυση από την ανάγνωση και να συνεχίσει και αυτόνομα όταν μάθει να διαβάζει.
2)Διαβάστε κι εσείς! Όπως οι περισσότερες συνήθειες  που αποκτούν τα παιδιά και έφηβοι, έτσι και το διάβασμα συνδέεται με τη μίμηση προτύπου: ένα παιδί που μεγαλώνοντας παρατηρεί τον γονέα να διαβάζει, τότε είναι αρκετά πιθανό να ακολουθήσει το παράδειγμα του.
Για παιδιά δημοτικού, η διαδικασία γίνεται ευκολότερη αν γίνει βίωμα:
1) Εντάχτε το παιδί ενεργά στη διαδικασία. Επισκεφθείτε ένα βιβλιοπωλείο με ποικιλία ειδών βιβλίου και επιλογών. Αφήστε το παιδί να εξερευνήσει τον χώρο και να διερευνήσει τις επιλογές του. Προσπαθήστε να μην του υποδείξετε το δικό σας προτιμώμενο είδος, πχ λογοτεχνικό. Ειδικά στο ξεκίνημα της διαδικασίας και στις πρώτες τάξεις του δημοτικού ή σε περιπτώσεις παιδιών με μαθησιακή δυσκολία μπορεί να επιλέξει κόμικ, βιβλιαράκι τσέπης, βιβλίο με πολλές εικόνες και λίγα λόγια, με ανάλαφρο και διασκεδαστικό περιεχόμενο η οτιδήποτε το ελκύσει και του δημιουργήσει το αίσθημα της ασφαλείας.
2) Δείτε ταινίες που βασίζονται σε βιβλία και αγοράστε το βιβλίο μετά! Έτσι το παιδί νιώθει σιγουριά ότι θα διασκεδάσει, θα τα καταφέρει στην ανάγνωση και δεν θα δυσκολευτεί να κατανοήσει την πλοκή.
3) Βάλτε στόχους ρεαλιστικούς και ελέγξτε τους με παιγνιώδη τρόπο! Ιδανικό για οικογένειες με τουλάχιστον δύο παιδιά σχολικής ηλικίας. Μπορείτε να συμμετέχετε κι εσείς για μεγαλύτερο ενδιαφέρον : δημιουργήστε άτυπους "αγώνες"  ή "μονομαχίες" βιβλίου όπου θα αναμετράστε για το πόσα βιβλία διάβασε ο καθένας σε δεδομένο διάστημα, κάντε διαγωνισμό ερωτήσεων σε σχέση με τα βιβλία, όπως σε τηλεοπτικό παιχνίδι, δώστε έπαθλο στον νικητή.
4) Διαβάστε κι εσείς! Σε κάθε περίπτωση τα παιδιαά αντιδρούν λιγότερο όταν και οι ίδιοι οι γονείς πραγματοποιούν αυτό που τους ζητάνε.

Κουμπούρου Αναστασία
Ψυχολόγος - Ειδική Παιδαγωγός

 

Μοιραστείτε το άρθρο: