Τα νέα μας

ΤΑ ΠΡΩΤΑΚΙΑ ΞΕΚΙΝΑΝΕ ΔΙΑΒΑΣΜΑ. ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΚΟΛΟΤΕΡΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ.

ΤΑ ΠΡΩΤΑΚΙΑ ΞΕΚΙΝΑΝΕ ΔΙΑΒΑΣΜΑ. ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΥΚΟΛΟΤΕΡΗ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ.

Τα ''πρωτάκια'' ξεκινάνε διάβασμα...

            Η προσαρμογή  από το προσχολικό περιβάλλον στις απαιτήσεις της σχολικής τάξης είναι μια πρωτόγνωρη εμπειρία, που χρειάζεται χρόνο, υπομονή και ενθάρρυνση!

Πώς μπορούμε να κάνουμε την προετοιμασία των σχολικών μαθημάτων μια λίγο πιο εύκολη υπόθεση για τα ''πρωτάκια'' μας?

Το 24ωρό τους:  Ένα σταθερό πρόγραμμα μέσα στη μέρα, τα βοηθά να  γνωρίζουν  τις υποχρεώσεις τους  και να προσαρμόζουν  τη συμπεριφορά τους στις περιστάσεις!

Η Ημερήσια ''Ρουτίνα'' τους: Είναι καλό να ακολουθεί την ηλικία και τις αντοχές τους ! Ένα φορτωμένο πρόγραμμα με εξωσχολικές δραστηριότητες γίνεται μακροπρόθεσμα κουραστικό, ενώ η χαλάρωση και ο ύπνος είναι πολύτιμα για τους καινούργιους μαθητές!

Ο χώρος τους: Ένα ήσυχο, φωτεινό  μέρος, μακριά από εξωτερικά ερεθίσματα που μπορούν να αποσπάσουν την προσοχή είναι ιδανικό!

Το γραφείο και η καρέκλα τους: Το γραφείο έχει πάνω μόνο τα απαραίτητα και η καρέκλα παρέχει την κατάλληλη στήριξη, για καλύτερη συγκέντρωση!

Ο χρόνος τους: Τοποθετούμε το σχολικό πρόγραμμα σε εμφανή θέση, κοντά στο γραφείο . Έτσι γνωρίζουμε τα μαθήματα της κάθε μέρας, τα βιβλία και τα τετράδια που χρειαζόμαστε!

Το πρόγραμμα μελέτης τους: Κατανέμουμε γενναιόδωρα το χρόνο ανάλογα με τις εργασίες που πρέπει να γίνουν φτιάχνοντας  ένα οπτικό πρόγραμμα μελέτης. Το ρολόι ή μια μικρή κλεψύδρα χαρίζουν αίσθηση του χρόνου!

Το γράψιμό τους: Το τετράδιο μπορεί να ακουμπά σε κεκλιμένη επιφάνεια ή να είναι στραμμένο  45μοίρες αριστερόστροφα, ενώ κρατάμε το μολύβι περίπου 2εκ. μακριά από τη μύτη του, για καλύτερη οπτική! Είναι σημαντικό να γράφουμε χωρίς να ασκούμε πίεση καταπονώντας το σώμα.

Τα γράμματά τους: Είναι λογικό να χρειάζονται χρόνο για να εξοικειωθούν με το μολύβι, το τετράδιο και τις γραμμές του. Για να διορθώσουμε τα γράμματα , τα κοιτάμε από απόσταση, ώστε να γίνεται αντιληπτή η  ασυμμετρία τους από το ίδιο το παιδί!

Το διάλλειμά τους:  Όταν η καρέκλα αρχίζει να γίνεται ''ανυπόφορη'' ή τα μάτια αρχίζουν να κλείνουν, είναι ώρα για  ένα μικρό διάλλειμα! Για το διάστημα αυτό έχουμε δίπλα μας λίγο νερό ή ένα υγιεινό κριτσανιστό σνακ (π.χ. καρότο, αγγουράκι, μπάρα δημητριακών), που θα τα ανανεώσει!

και φυσικά.... Η ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΗ ΤΟΥΣ!!!!

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πως οι μικροί μαθητές δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό στην μεγάλη τους αυτή προσπάθεια! Αξίζουν λοιπόν όλη μας την αγάπη και αμέτρητα ΜΠΡΑΒΟΟΟΟ!!!!

 

 Καρρά Χριστίνα

Εργοθεραπεύτρια

 

 

 

 

Μοιραστείτε το άρθρο: