Τα νέα μας

Ψυχοεκπαιδευτικεσ ομαδεσ συναισθηματικησ αγωγησ

Ψυχοεκπαιδευτικές ομάδες συναισθηματικής αγωγής

Τι είναι; Σε τι ηλικίες παιδιών απευθύνονται; Τι επιτυγχάνεται μέσω των ομάδων;

 

Η συμμετοχή σε ψυχοεκπαιδευτικές ομάδες συναισθηματικής αγωγής και κοινωνικών δεξιοτήτων απευθύνεται σε παιδιά ηλικιών 3-18 ετών. Λαμβάνοντας υπόψη το ιστορικό του παιδιού, τις δυνάμεις και τις αδυναμίες του, αλλά και το αναπτυξιακό του προφίλ – όπως αυτά καταγράφονται στη διάρκεια διερευνητικής συνάντησης με τον συντονιστή (ψυχολόγος) των ομάδων αλλά και κατόπιν συζήτησης με τους γονείς - το παιδί ενσωματώνεται σε ομάδα συνομήλικων με αντίστοιχες ομάδες και δυνατότητες.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων επιδιώκεται η ενίσχυση της αυτοαντίληψης του κάθε παιδιού, η τόνωση της αυτοπεποίθησης, η ανάπτυξη της λεκτικής και μη λεκτικής επικοινωνίας, η απόκτηση κοινωνικών δεξιοτήτων και δεξιοτήτων συνεργασίας και αλληλεπίδρασης και η κατάκτηση της συναισθηματικής ωριμότητας. Ανάλογα με το προσωπικό προφίλ του κάθε παιδιού και τη δυναμική των σχέσεων που αναπτύσσονται κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, μπορεί και η στοχοθεσία να επεκταθεί και σε άλλους πιο ειδικούς σκοπούς.

Ανεξαρτήτως στοχοθεσίας, αποτέλεσμα της συμμετοχής σε ομάδα είναι η προσαρμογή του παιδιού σε  απαιτητικές κοινωνικές καταστάσεις, η εξοικείωση με συνθήκες που δυσκολεύον στην πραγματικότητα το παιδί και η απόκτηση στρατηγικών διαχείρισής τους αλλά και η συναισθηματική τους εκτόνωση. Το παιδί καθ’ όλη τη διαδικασία νιώθει ότι είναι αναπόσπαστο και ξεχωριστό μέλος μίας ομάδας παιδιών και σημαντικός κρίκος μιας δυνατής αλυσίδας. Μέσα σε ασφαλές περιβάλλον και συνθήκες υποκινούμενες από το συντονιστή, καταφέρνει να γνωρίσει τον εαυτό του και τους άλλους, να πειραματιστεί, να εκτονωθεί, να μάθει, να συνεργαστεί, να διασκεδάσει και να δημιουργήσει σχέσεις.

Ως εργαλεία χρησιμοποιούνται το παιχνίδι (συνεργασίας, φανταστικό, ρόλων, συναισθηματικής εκτόνωσης, θεατρικό) και διάφορα εικαστικά – εκφραστικά μέσα δημιουργίας.

Μοιραστείτε το άρθρο: