Τα νέα μας

ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ: ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΓΡΑΦΗ ΜΕΣΩ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ

ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ: ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΑΝΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΓΡΑΦΗ ΜΕΣΩ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ
Πλέον που τα σχολεία έκλεισαν και για την ασφάλεια τη δική μας αλλά και των συνανθρώπων μας μένουμε σπίτι, είναι η κατάλληλη περίοδος να περάσουμε χρόνο με την οικογένειά μας. Οι γονείς έχουν την ευκαιρία να ξεφύγουν για λίγο από την πιεστική καθημερινότητα και να αφιερωθούν στην ενασχόληση με τα παιδιά τους, μικρά ή και μεγαλύτερα. Ευκαιρία λοιπόν να επιλεγούν δραστηριότητες διασκεδαστικές αλλά και εποικοδομητικές, που σκοπό έχουν να βοηθήσουν τα μικρά μέλη της οικογένειας να εξασκηθούν στην ανάγνωση και τη γραφή… παίζοντας! Ακολουθούν ενδεικτικές δραστηριότητες. Το μόνο που χρειάζεται είναι όρεξη και φαντασία. 

⦁    Κρεμάλα για όλη την οικογένεια.
Μαζευτείτε στο σαλόνι, ζωγραφίστε την κλασική κρεμάλα και ζητήστε από τα παιδιά να βρουν λέξεις ή και προτάσεις, αντίστοιχες με το δυναμικό του παιδιού. Ταυτόχρονα με την διερεύνηση της κάθε λέξης από το παιδί, υπενθυμίζουμε τους κανόνες και βοηθάμε ώστε να επιλεγεί το σωστό γράμμα. Προσοχή! Για μικρούς λύτες (πρώτες τάξεις του δημοτικού), επιλέγουμε λέξεις με καταληκτική ορθογραφία κυρίως (πχ ρήματα που τελειώνουν σε [ω], ή σε [ει]), γιατί αν η λέξη είναι πιο απαιτητική ορθογραφικά, θα δυσκολευτούν και θα ματαιωθούν. Σκοπός μας είναι να διασκεδάσουμε, όχι να βαρεθούμε! Μη ξεχαστείτε! Αν το παιδί βρει τη λέξη και νικήσει, σειρά του να βάλει εκείνο λέξη ή και πρόταση με σκοπό να τη βρείτε εσείς! Δώστε του ένα παιδικό βιβλίο και πείτε του να βρει μια λέξη από εκεί για να τη γράψει και σωστά!

⦁    Γράφουμε τα γράμματα ( για τα νηπιάκια μας ή και παιδιά πρώτης τάξης)
Αντιμετωπίζετε δυσκολία στην εκμάθηση της αλφαβήτας; Υπάρχουν αρκετοί τρόποι εκμάθησης που είναι και διασκεδαστικοί. 
Μπορείτε να μπείτε στην κουζίνα με τον μικρό σας βοηθό και να φτιάξετε κουλουράκια. Ζητήστε από το παιδί να σας βοηθήσει με τη ζύμη, θα ξετρελαθεί. Στη συνέχεια πλάστε μαζί κουλουράκια, σχηματίζοντας όλα τα γράμματα της αλφα-βήτας! Μπορείτε ταυτόχρονα να ακούτε και αυτό το τραγούδι για να περάσει πιο ευχάριστα η ώρα.
 https://www.youtube.com/watch?v=T5XWc1uuP3Y
Εναλλακτικά, αν υπάρχει πλαστελίνη στο σπίτι ή χαρτόνι, μπορείτε να πλάσετε τα γράμματα και να τα παρουσιάσετε στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. 

⦁    Διαβάζουμε παραμύθια.
Είναι από τις πιο χαλαρωτικές δραστηριότητες, ειδικά πριν τον ύπνο, να διαβάζετε μαζί με το παιδί ένα παραμύθι με ηθικό δίδαγμα, αντίστοιχο του δυναμικού του. Όταν κουράζεται το παιδί, μπορείτε να διαβάζετε εσείς. Σκοπός να συζητήσετε το παραμύθι με τον μικρό αναγνώστη, καθώς έτσι θα βελτιωθεί και η κατανόησή του και θα εμπλουτιστεί και το λεξιλόγιο. Μπορείτε να κάνετε ερωτήσεις κατανόησης στο παιδί (προφορικά) και όπου δεν μπορεί να βρει την απάντηση, να το βοηθάτε να θυμηθεί αυτό που διάβασε. 

⦁    Παίζουμε με τις λέξεις και γινόμαστε ποιητές!
Για μικρούς αναγνώστες, μία σημαντική δεξιότητα που ενισχύει την αντίληψη της δομής των λέξεων και βοηθά στην ανάγνωση αλλά και τη γραφή, είναι η φωνολογική επίγνωση. Ακόμη και πριν μάθει να διαβάζει ή να γράφει το παιδί, το να αντιληφθεί και να ευαισθητοποιηθεί με τους ήχους που παράγονται μέσω των γραμμάτων και των συλλαβών  βοηθά στην εκμάθηση των δύο αυτών βασικών δεξιοτήτων. Για πολύ μικρά παιδιά (στο νήπιο ή πρώτη τάξη δημοτικού) μία από τις δραστηριότητες φωνολογικής επίγνωσης είναι να γράφετε σε ένα χαρτί λέξεις απλές, δισύλλαβες (πχ. γόμα) και το παιδί να προσπαθεί να τις χωρίσει ή ενώσει σε συλλαβές (ή αλλιώς όπως τα λέμε κομματάκια) και γράμματα (φωνούλες) . Αν έχετε τουβλάκια, παίξτε με αυτά, σαν να είναι το κάθε τουβλάκι ένα κομματάκι από τη λέξη. Όταν το παιδί αποδομεί τη λέξη μπορεί να χτυπάει παλαμάκια σε κάθε συλλαβή. 
 
Μία άλλη δραστηριότητα φωνολογικής επίγνωσης είναι το να φτιάξετε με το παιδί τρελά ποιήματα! Ξεκινήστε ένα στιχάκι (πχ. Πήγα στην λαϊκή να πάρω μία ντομάτα, και τελικά ξεχάστηκα και πήρα μια… ). Το παιδί πρέπει να συνεχίσει το ποίημα βρίσκοντας την κατάλληλη λέξη, ας μη ταιριάζει νοηματικά! Στο παράδειγμά μας, ή κατάλληλη λέξη θα μπορούσε να είναι πατάτα ή σαλάτα. Μπορείτε να γράψετε σε ένα τετράδιο τα ποιήματα σας! 

⦁    Φτιάχνουμε και λύνουμε κρυπτόλεξα!
Η δραστηριότητα αυτή βοηθάει πολύ στην ανάγνωση. Ένα παιχνίδι που ενδείκνυται και για περισσότερα παιδιά είναι το εξής: 
 Μπορείτε να πάρετε γλωσσοπίεστρα (αν είναι χρωματιστά, ακόμη καλύτερα) και να γράψετε πάνω σε αυτά άσχετα γράμματα αλλά και κρυμμένες λέξεις, όλα κολλημένα μεταξύ τους! Όποιος βρει τα περισσότερα γρηγορότερα κερδίζει. Μπορείτε να έχετε και κλεψύδρα για χρόνο!
Ένα άλλο είδος κρυπτόλεξου είναι όπως το παραδοσιακό, με λέξεις που θα έχουν επιλεγεί σύμφωνα με το δυναμικό του παιδιού.


Καλή διασκέδαση!!!

Κρητικού Αμαλία
Ειδική Παιδαγωγός

Μοιραστείτε το άρθρο: