Τα νέα μας

Το μυστικο για να κρατατε τα παιδια σασ ευτυχισμενα και απασχολημενα  εφοσον το σχολειο τουσ εκλεισε λογω του κορονοϊου.

Το μυστικό για να κρατάτε τα παιδιά σας ευτυχισμένα και απασχολημένα  εφόσον το σχολείο τους έκλεισε λόγω του κορονοϊού.
Στο ημερήσιο πρόγραμμα σας, καλό θα ήταν να έχετε μερικά 15 – 30λεπτα (περισσότερο ή λιγότερο χρόνο ανάλογα με την ηλικία του παιδιού σας) αποκλειστικού παιχνιδιού καθοδηγούμενοι από το παιδί σας. Όσο περισσότερο παίζουν τα παιδιά, τόσο περισσότερο μαθαίνουν να παίζουν.

Μερικές συμβουλές για αποτελεσματικό χρόνο παιχνιδιού:

Βάλτε στην άκρη τα αχρησιμοποίητα και σπασμένα παιχνίδια
: Εάν είναι δύσκολο να βρει το παιδί τα καλά παιχνίδια, είναι δύσκολο να κάνει «καλό» παιχνίδι.

Βάλτε τα «ανοιχτά/ δημιουργικά» παιχνίδια μπροστά μπροστά: Παιχνίδια με φώτα και μπαταρίες που τραγουδούν και μιλούν δεν θα αγκιστρώσουν το παιδί σας στο παιχνίδι όπως θα το κάνουν άλλα απλά παιχνίδια (σκεφτείτε παιχνίδια από την παιδική σας ηλικία - τουβλάκια, αυτοκίνητα, κούκλες, κουζινικά...).

Περιορίστε τη συμμετοχή των ενηλίκων: Το παιχνίδι είναι η δουλειά του παιδιού και όχι των ενηλίκων. Αποδεχτείτε κάποιες προσκλήσεις για παιχνίδι, αλλά μην αισθάνεστε ένοχοι αν απορρίψετε κάποιες από αυτές. Τα παιδιά πρέπει να παίζουν ανεξάρτητα από τους ενήλικες (ανεξάρτητα δεν σημαίνει ότι δεν επιτηρούνται).

Προγραμματίστε κάποιες εύκολες εσωτερικές δραστηριότητες
Ενώ μπορείτε απλά να τους δώσετε παιχνίδια για μη δομημένο ελεύθερο παιχνίδι, τα παιδιά ενθουσιάζονται όταν οι γονείς διευκολύνουν τη διασκέδαση τους. Σκεφτείτε τις δραστηριότητες ως «προσκλήσεις για να παίξετε», να εξασκηθείτε στις σχολικές δεξιότητες και έναν τρόπο να διασκεδάσετε ήσυχα τα παιδιά. Αυτές οι δραστηριότητες δεν χρειάζεται να είναι περίπλοκες ή να χρειαστούν ώρες για να τις οργανώσετε. 
Εδώ είναι τέσσερις εύκολες εσωτερικές δραστηριότητες τέλειες για κάνουν πιο διασκεδαστική τη μέρα των παιδιών σας.

ΑυτοκινητοΚΟΥΤΟδρομος - Πατήστε ένα κιβώτιο και σχεδιάστε έναν δρόμο με μαρκαδόρο. Προσθέστε τετράγωνα, τουβλάκια, φορτηγά και άλλα παιχνίδια για να χτίσετε μια πόλη με τα παιδιά.

Ώρα για πλύσιμο - Αφήστε τα παιδιά σας να πλύνουν τα πλαστικά παιχνίδια τους. Προσθέστε υγρό για φούσκες, σφουγγάρια, πετσέτες και άλλα αναλώσιμα.

Σκουπιδοτέχνη - Βρείτε κάποια ανακυκλωμένα υλικά και αφήστε τα παιδιά σας να τα ζωγραφίσουν. Τα παιδιά αγαπούν να ζωγραφίζουν τυχαία αντικείμενα και να κάνουν όμορφες δημιουργίες από αυτά.

Ταυτίσεις - Σχεδιάστε σχήματα, γράμματα, αριθμούς, λέξεις ή μαθηματικά προβλήματα σε χαρτάκια σημειώσεων και κρύψτε τα σε διάφορα σημεία του σπιτιού για να τα βρει το παιδί σας. Στη συνέχεια, το παιδί πρέπει να τα ταιριάζει στο σωστό σημείο στον πίνακά σας. 

Διαβάστε στα παιδιά σας
Διάφορες μελέτες δείχνουν τη σημασία της ανάγνωσης στα παιδιά. Όντας σπίτι όλη την ημέρα είναι μια μεγάλη ευκαιρία να αυξηθεί αυτή η συνήθεια.
Τα 15 έως 20 λεπτά την ημέρα είναι ένα εξαιρετικός χρόνος για να ξεκινήσετε (να θυμάστε ότι είναι συνολικά λεπτά, όχι όλα ταυτόχρονα). Δοκιμάστε μερικούς διαφορετικούς τρόπους: ο γονιός διαβάζει δυνατά, το παιδί διαβάζει δυνατά (αν το παιδί μπορεί να διαβάσει) και τον σιωπηλό χρόνος ανάγνωσης της οικογένειας. Και αν το παιδί σας θέλει να παρατείνει μια περίοδο ανάγνωσης, μην ανησυχείτε υπερβολικά για το χρονοδιάγραμμα.

Ρουτίνα για το χρόνο των παιδιών σε οθόνες
Εάν επιλέξετε να έχετε οθόνες διαθέσιμες στα παιδιά σας ενώ το σχολείο είναι κλειστό, χρησιμοποιήστε τες με σύνεση.
Για να αποτρέψετε τα παιδιά σας από την υπερβολική επιρροή στις οθόνες:

Κάντε την ώρα της οθόνης προβλέψιμη: ορίστε μια καθορισμένη ώρα στο πρόγραμμα, ώστε τα παιδιά να γνωρίζουν πότε να περιμένουν την ώρα της οθόνης (όπως και όταν κάνετε το πρωινό ή πριν από τον ύπνο) και για πόση ώρα.

Απενεργοποιήστε την: Σταματήστε την προβολή όταν ο προγραμματισμένος χρόνος για τις οθόνες έχει λήξει και μην αφήσετε την τηλεόραση να παίζει στο φόντο. Εάν το σπίτι πολύ ήσυχο, βάλτε μουσική αντ’ αυτής.

Χρησιμοποιείτε οθόνες εκτός προγραμματισμένου χρόνου μόνο όταν εσείς (ο γονέας) το επιλέγετε επειδή το χρειάζεστε: Αφήστε τη χρήση ηλεκτρονικών συσκευών για «δύσκολες στιγμές» όπως όταν έχετε μια κλήση, δουλεύετε από το σπίτι ή ετοιμάζετε φαγητό και δεν πηγαίνει καλά.
Φυσικά ακόμα και με το πιο τέλεια δομημένο πρόγραμμα, θα υπάρχουν μέρες που δεν μπορείτε να συγκεντρώσετε την ενέργεια για να κάνετε ακόμα και την πιο απλή δραστηριότητα με τα παιδιά σας και να θέλετε να τα αφήσετε να παρακολουθήσουν ακόμα ένα επεισόδιο της αγαπημένης τους εκπομπής. Αυτό είναι εντάξει. Κάντε ό,τι πρέπει να κάνετε για να περάσει εκείνη η ημέρα. Θα επιστρέψετε την επόμενη μέρα στη ρουτίνα σας. Και την επόμενη μετά από αυτή.

Μασουρίδης Βασίλειος
Λογοθεραπευτής


Πηγή: www.time.com

Μοιραστείτε το άρθρο: