Τα νέα μας

ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ: 3 ΤΡΟΠOΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΜΕ LEGO

ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ: 3 ΤΡΟΠOΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ ΤΟΥ ΛΟΓΟΥ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ ΜΕ LEGO

Τα Lego ανέκαθεν αποτελούσαν ένα διασκεδαστικό παιχνίδι για τα παιδιά. Στα «χέρια» ενός λογοθεραπευτή κι ενός γονιού μπορούν να μετατραπούν σε ένα χρήσιμο εργαλείο το οποίο θα τους δώσει το απαιτούμενο κίνητρο για επικοινωνία. Παρακάτω θα σας παραθέσω 3 τρόπους με τους οποίους μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα Lego, ώστε να  ενισχυθεί ο λόγος – ομιλία:

  1. Ενίσχυση της άρθρωσης μέσω της μέτρησης

Η ενίσχυση της άρθρωσης, για παράδειγμα, μέσω λέξεων, μπορεί να βαρετή. Αυτό μπορεί να μειώσει το κίνητρο του παιδιού, με αποτέλεσμα να μη θέλει να κάνει εξάσκηση στο σπίτι. Η χρήση των Lego μαζί με τους ήχους – στόχους γίνεται μια διασκεδαστική εμπειρία.

Πριν ξεκινήσετε την εξάσκηση, μπορείτε να βάλετε αριθμούς σε κάθε τουβλάκι. Στη συνέχεια, ζητείται από το παιδί να παράγει μια φράση/ λέξη που περιέχει τον ήχο – στόχο, π.χ. για το /δ/, «Δώσε μου το …». Έπειτα, μπορεί να επαναλάβει μια άλλη λέξη που ξεκινάει από το /δ/, όσες φορές δείχνει ο αριθμός που είναι κολλημένος πάνω στο τουβλάκι.    

  1.  Ασκήσεις για βελτίωση της έκφρασης με Lego

Τα Lego μπορούν να χρησιμοποιηθούν ώστε να επιτευχθεί ένα μεγάλο πλήθος στόχων που αφορούν την έκφραση. Όπως ακριβώς με την παραπάνω δραστηριότητα άρθρωσης, γράψτε αριθμούς πάνω στα τουβλάκια. Στη συνέχεια, ζητήστε από το παιδί να παράγει μια φράση που να ανταποκρίνεται στους στόχους που έχετε θέσει. Μία κλασσική δραστηριότητα είναι η χρήση προθέσεων, π.χ. «Το αρκουδάκι είναι πάνω στο/ κάτω από το τουβλάκι».

  1. Ενίσχυση της σύνταξης και του λεξιλογίου

Αν ο στόχος είναι η ορθή σύνταξη των προτάσεων, μπορείτε να γράψετε λέξεις πάνω στα τουβλάκια και να ζητήσετε από τα παιδιά να τις βάλουν στη σωστή σειρά (αφορά μαθητές δημοτικού που γνωρίζουν να διαβάζουν).

Άλλος ένας τρόπος να χρησιμοποιήσετε τα Lego είναι να γράψετε λέξεις ή να κολλήσετε εικόνες πάνω στο καθένα. Όταν το παιδί διαλέξει ένα τουβλάκι, μπορεί να περιγράψει τη λέξη ή την εικόνα που βρίσκεται σ’ αυτό, να δώσει έναν ορισμό ή να την κατηγοριοποιήσει.

Με τη χρήση των Lego, εκτός από το κίνητρο που δίνετε στα παιδιά, συμπεριλαμβάνετε το παιχνίδι στην διαδικασία της μάθησης. Έτσι, το παιχνίδι δεν είναι μόνο διασκεδαστικό και ψυχαγωγικό, αλλά τα βοηθάει να θυμούνται του στόχους τους, χρησιμοποιώντας τις τεχνικές που έχουν μάθει κατά διάρκεια των συνεδριών λογοθεραπείας.

 

 

Ποδιάς Κωνσταντίνος

Λογοθεραπευτής

 

Πηγή: https://www.speechtherapyfun.com/2017/12/legos.html

 

    

Μοιραστείτε το άρθρο: