Τα νέα μας

ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ: ΕΝΙΣΧΥΩ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ

ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ: ΕΝΙΣΧΥΩ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ

Η τσάντα με τα ψώνια του Άκη

Αυτό το παιχνίδι θα βοηθήσει το παιδί σας να επεξεργάζεται περισσότερες από μια λεκτικές πληροφορίες κάθε φορά. Στο σχολείο, ο βοηθός μπορεί να πει: "Πλύνετε τα χέρια σας και στη συνέχεια καθίστε στο τραπέζι" έτσι ώστε τα παιδιά να θυμούνται και να εκτελούν δύο πληροφορίες. Χρειάζεται χρόνος για να γίνεις καλός στο να ακούς και να κρατάς πληροφορίες. Παίζοντας "Η τσάντα με τα ψώνια του Άκη" είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ενισχυθεί αυτή η βασική ικανότητα.

Πώς να παίξετε

Φτιάξτε μια ιστορία για τον Άκη που πηγαίνει για ψώνια, ή χρησιμοποιήστε αυτήν εδώ. Ζητήστε από το παιδί σας να θυμάται τί υπάρχει στην τσάντα του Άκη.

«Ο Άκης πήγε στο σουπερμάρκετ. Αγόρασε ένα κουτί φασόλια και το έβαλε στην τσάντα του. Στη συνέχεια, αγόρασε λίγο τυρί και το έβαλε στην τσάντα του. Ύστερα, αγόρασε ένα περιοδικό. Ο Άκης πήρε το λεωφορείο και πήγε στο σπίτι. Αλλά, αχ, άφησε πίσω του την τσάντα! Μπορείς να βοηθήσεις τον Άκη να θυμηθεί τί υπάρχει στην τσάντα του;»

ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΟ; Μπορείτε να αυξήσετε τον αριθμό των αντικειμένων στην τσάντα του Άκη. Μπορείτε επίσης να εναλλάσσετε το να είστε ο αφηγητής και ο αυτός που πρέπει να θυμάται. Όταν το παιδί σας λέει την ιστορία, αναπτύσσει τη μνήμη του.

ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΟ; Κόψτε τις εικόνες των αντικειμένων για την τσάντα αγορών του Άκη. Πείτε την ιστορία και δείξτε κάθε φωτογραφία καθώς λέτε το όνομα και στη συνέχεια γυρίστε τη. Εάν χρειάζεται, χρησιμοποιήστε ξανά τις εικόνες για να βοηθήσετε το παιδί σας να θυμάται. Ή δημιουργήστε μια ιστορία με μόνο ένα στοιχείο, μετά δύο και ούτω καθεξής.

ΚΑΝΕΤΕ ΤΗ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΕΚΔΟΧΗ: Μπορείτε να δημιουργήσετε μια ιστορία για σχεδόν οτιδήποτε. Για παράδειγμα, ένα σκυλί που πηγαίνει για μια βόλτα και βλέπει διαφορετικά πράγματα κατά μήκος της διαδρομής ή μια επίσκεψη στην παραλία.


Μασουρίδης Βασίλης
Λογοθεραπευτής

Πηγή: www.talkingpoint.org.uk

 

Μοιραστείτε το άρθρο: