Τα νέα μας

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΑΠΟ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ ΣΤΗ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΑΠΟ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ ΣΤΗ ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Τα τραγούδια χρησιμοποιούνται κυρίως ως μέσο ψυχαγωγίας στα παιδιά και στους ενήλικες. Τα οφέλη τους όμως είναι περισσότερα απ’ όσα νομίζουμε, ειδικά στη γλωσσική ανάπτυξη των παιδιών. Επίσης, σε μικρά παιδιά με καθυστέρηση ομιλίας αποτελούν το κύριο μέσο θεραπείας, για τους εξής λόγους:

  1. Έχουν επαναλαμβανόμενο μοτίβο και είναι ένας πολύ ωραίος και διασκεδαστικός τρόπος για την εκμάθηση νέων λέξεων. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν τα κλασσικά «Στου Μπάρμπα – Μπίλι τον αγρό» και «Μια ωραία πεταλούδα».
  2. Έχουν ως αποτέλεσμα τη χαλάρωση και θέτουν τις βάσεις για καλή συνεργασία, ακόμα και με παιδιά που έχουν «δύσκολη» συμπεριφορά.
  3. Πολλά παιδικά τραγούδια συνοδεύονται από χορευτικές κινήσεις. Έτσι μπορούν να συμμετέχουν και παιδιά που δεν έχουν αναπτύξει ακόμα ομιλία.
  4. Είναι πολύ καλά για τις μεταβάσεις. Δεν αναφέρομαι μόνο στο τραγούδι της καθαριότητας. Στα νηπιαγωγεία χρησιμοποιούνται ευρέως παιδικά τραγούδια για το πλύσιμο των χεριών, για τον κύκλο που σχηματίζουν τα παιδιά όταν μπαίνουν το πρωί στην αίθουσα, για το διάλειμμα κλπ.. Είναι επαναλαμβανόμενα και βοηθούν τα παιδιά να καταλάβουν τι πρόκειται να γίνει και τι πρέπει να κάνουν.
  5. Δημιουργούν τις προϋποθέσεις ώστε να επικοινωνήσει ένα παιδί. Στα περισσότερα τραγούδια μπορούμε να κάνουμε μια παύση ώστε να τα συνεχίσουν τα παιδιά, για παράδειγμα «Τσαφ τσουφ το τρένο περνά και σφυρά!» και τα παιδιά συνεχίζουν «Τουτ τουτ!».
  6. Είναι εύκολα και μπορούν τα μάθουν όλοι. Έτσι, τα τραγούδια μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως άσκηση στο σπίτι που έχει σκοπό την ενίσχυση της ομιλίας. Επιπλέον, μπορείτε να συμμετέχετε κι εσείς, περνώντας ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά σας.
  7. Ενισχύουν τη μνήμη και την ικανότητα κατονομασίας σε ακολουθίες. Εφόσον ένα παιδί μάθει ένα τραγούδι, εσείς μπορείτε να αλλάξετε επίτηδες τα λόγια και ν’ αφήσετε το παιδί σας να σας δείξει πώς να το πείτε σωστά. Ειδικά, αν αναφέρεται σε μια σειρά ζώων, αντικειμένων ή καταστάσεων, μπορείτε αυτά να τα οπτικοποιήσετε εκτυπώνοντάς τα σε χαρτί, ώστε να τα βάλει το παιδί με τη σειρά που αναφέρονται στο τραγούδι. 

Τώρα μπορείτε να διαλέξετε τα παιδικά τραγούδια που αρέσουν σ’ εσάς και τα παιδιά σας. Καλή διασκέδαση!

 

Ποδιάς Κωνσταντίνος

Λογοθεραπευτής

 

Πηγή: www.albertaspeechie.blogspot.com

 

 

Μοιραστείτε το άρθρο: