Τα νέα μας

ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ:  ΠΩΣ ΣΤΟΧΕΥΩ ΣΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΣΕ ΜΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

ΛΟΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ:  ΠΩΣ ΣΤΟΧΕΥΩ ΣΤΗ ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ ΣΕ ΜΙΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Αρκετά παιδιά αντιμετωπίζουν δυσκολία στη διατήρηση του θέματος σε μια συζήτηση. Συνήθως μπερδεύονται, χάνουν τη συγκέντρωσή τους, μιλούν χωρίς ν’ αφήνουν τον συνομιλητή τους να πάρει το λόγο ή δεν καταλαβαίνουν πότε πρέπει ν’ απαντήσουν σε μια ερώτηση. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το περιεχόμενο του λόγου τους να γίνεται δυσνόητο και να μην μπορούν να τα καταλάβουν οι ακροατές τους. Γι’ αυτό, θα σας περιγράψω μια δραστηριότητα, η οποία έχει ως στόχο τη διατήρηση του θέματος και την εναλλαγή σειράς ομιλητή – ακροατή σε μια συζήτηση.

Η χρήση μιας μπάλας βοηθάει τα παιδιά να καταλάβουν το θέμα της συζήτησης. Είναι τρελό αν σκεφτείτε πόσες χρήσεις έχει μια μπάλα στη θεραπεία! Στη συνέχεια, ακολουθήστε τα εξής βήματα:

  • Επιλέξτε μια μπάλα.

Μπορεί να είναι μια μπάλα του μπάσκετ, του ποδοσφαίρου, κ.α.. Θα πρέπει να αρέσει στο παιδί και να είναι σχετική με τα ενδιαφέροντά του. Επίσης, το μέγεθός της θα πρέπει να είναι ανάλογο του μεγέθους των χεριών του.

  • Επιλέξτε ένα θέμα για συζήτηση.

Το θέμα μπορεί να είναι οποιοδήποτε, π.χ. για την αγαπημένη του πίτσα. Όταν κρατάει την μπάλα, θα πρέπει να αναφέρει την αγαπημένη του πίτσα. Όταν τελειώσει, θα πρέπει να την δώσει στο συνομιλητή του. Ο κανόνας λέει ότι όποιος κρατάει την μπάλα, μιλάει.

  • Διατηρήστε το θέμα της συζήτησης διατυπώνοντας ερωτήσεις και δίνοντας απαντήσεις.

Όταν το παιδί δώσει την μπάλα, μπορεί να κάνει ερωτήσεις σχετικά με το θέμα, για παράδειγμα, «ποια πίτσα σου αρέσει», «θες να έχει και πιπεριά», κ.α., ώστε να συνεχιστεί η συζήτηση. Οι ερωτήσεις και οι απαντήσεις σε μια συζήτηση, δεν είναι σημαντικές μόνο για τη διατήρηση του θέματος, αλλά και για την ενίσχυση των επικοινωνιακών δεξιοτήτων.

Ελπίζω η δραστηριότητα αυτή να σας βοηθήσει και να σας φέρει πιο κοντά με τα παιδιά σας! Καλή διασκέδαση!

 

Ποδιάς Κωνσταντίνος

Λογοθεραπευτής

 

Πηγή: www.sweetpeasandpigtails.com

Μοιραστείτε το άρθρο: