Τα νέα μας

ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ: ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΓΡΑΦΟΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ: ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΓΡΑΦΟΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Κάθε παιδί χρειάζεται να οπλιστεί με μια γερή βάση προγραφικών δεξιοτήτων με σκοπό η μετέπειτα ανάπτυξη γραφοκινητικότητας να είναι πιο ομαλή κι εύκολη γι’αυτό.

  • ΧΡΩΜΑΤΙΣΜΑ/ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ ΣΕ ΚΕΚΛΙΜΜΕΝΗ Ή ΚΑΘΕΤΗ ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ

Η χρήση κάθετης επιφάνειας συμβάλλει στην ενδυνάμωση της ωμικής ζώνης η οποία είναι βασική για την ενίσχυση την λεπτής κινητικότητας. Οι κεκλειμμένες και κάθετες επιφάνειες επίσης βοηθούν στην σταθεροποίηση του καρπού (ο καρπός ακουμπάει στο χαρτί), η οποία είναι σημαντική για την ανάπτυξη πιο απομονωμένων δεξιοτήτων ζωγραφικής και κινητικότητας της άκρας χείρας. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μαυροπίνακα, ασπροπίνακα ή να κολλήσετε στον τοίχο απλό χαρτί. Επίσης, αν το παιδί προτιμάει να κάτσει στο τραπέζι μπορείτε να τοποθετήσετε χαρτί ή το μπλοκ ζωγραφικής του πάνω σ’ ένα κλασέρ.

  • ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΣΤΕ ΣΠΑΣΜΕΝΕΣ ΚΗΡΟΜΠΟΓΙΕΣ

Η χρήση σπασμένων κηρομπογιών ενισχύει την τριποδική σύλληψη (αντίχειρας, δείκτης, μέσος). Η τριποδική σύλληψη είναι η πλέον ώριμη λαβή γραφικού εργαλείου γι.α εμπλοκή σε γραφοκινητικές δραστηριότητες και αποφυγή καταπόνησης της άκρας χείρας.

Ενισχύστε, την τριποδική λαβή κρύβοντας μικρά αντικείμενα σε πλαστελίνη ώστε να τα βρει το παιδί, δώστε του κορδόνια ή σύρματα πίπας για να περνάει χάντρες ή ακόμα και τσίριος ή κομμένα μακαρόνια (ανάλογα με την ηλικία του)

  • ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΣΤΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΥΛΙΚΑ

Αφήστε το παιδί να μάθει μέσω της διασκέδασης. Χρησιμοποιείστε διάφορα υλικά πάνω στα οποία το παιδί θα σχεδιάζει, θα σχηματίζει γραμμές και γράμματα. Μερικές ιδέες είναι η άμμος, χρωματισμένο αλάτι, αφρός ξυρίσματος, πλαστελίνη. Επίσης χρησιμοποιείστε δαχτυλομπογιές, κιμωλίες κλπ.

  • ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΟΠΤΙΚΟΚΙΝΗΤΙΚΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ

Υπάρχουν πολλά παιχνίδια στο εμπόριο τα οποία προωθούν τόσο την ενίσχυση οπτικοκινητικού συντονισμού όσο προσφέρουν διασκέδαση και χαρά στα παιδιά. Μπορείτε ακόμα να προάγεται τον οπτικοκινητικό συντονισμό με υλικά που έχετε στο σπίτι. Βάλτε το παιδί να σκάει φούσκες με το δάχτυλό του, το σπαθί του ή με το μαγικό ραβδί του. πετάξτε στον αέρα υφάσματα, μπαλόνια, πούπουλα και προσπαθήστε να τα πιάσετε πάλι. Το χρωμάτισμα εντός πλαισιίου είναι άλλη μια ιδέα για την ενίσχυση οπτικοκινητικού συντονισμού.

Σπανουδάκη Αλίκη
Εργοθεραπεύτρια

Μοιραστείτε το άρθρο: