Τα νέα μας

       Καλλιεργωντασ την αυτοεκτιμηση στα παιδια

       Καλλιεργώντας την αυτοεκτίμηση στα παιδιά

 Αυτοεκτίμηση είναι η ικανότητα των ατόμων να χειρίζονται τις προκλήσεις της ζωής και να αισθάνονται άξια για την ευτυχία. Η αυτοεκτίμηση ενδυναμώνει όλες τις πλευρές της ζωής, αφού δίνει την δυνατότητα στους ανθρώπους να έχουν αυξημένη προσωπική παραγωγικότητα και ικανοποιητικές διαπροσωπικές σχέσεις. Οι άνθρωποι που έχουν θετικά συναισθήματα για τον εαυτό τους μπορούν καλύτερα να καθορίσουν τους στόχους και τις κατευθύνσεις τους, να σταθμίσουν αντικειμενικά τις δυνάμεις τους και να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τα πισωγυρίσματά τους. Πρόσθετα δέχονται πρόθυμα τις συνέπειες των πράξεών τους. Βλέπουν τα λάθη τους ως απαραίτητα στη διαδικασία της ανάπτυξης κι έτσι δεν καταθλίβουν τον εαυτό τους. Εμπλέκονται πρόθυμα σε πράξεις συνεργασίας . Έχουν περισσότερο κοινωνικές σχέσεις και η ζωή τους έχει νόημα. Τα παιδιά αρχίζουν να μορφοποιούν τα πρώτα συναισθήματα αυτοεκτίμησης τις πρώτες έξι εβδομάδες της ζωής τους, ανάλογα με το πώς εκτιμούν ότι ο κόσμος αντιδρά στις σωματικές και συναισθηματικές τους ανάγκες. Καθώς διέρχονται τα ποικίλα στάδια της ανάπτυξης, η αυτοεκτίμηση τους τροποποιείται ανάλογα με το πώς αντιδρούν οι σημαντικοί για αυτούς ενήλικες στις ανάγκες τους και τον βαθμό που αυτές εκπληρώνονται επιτυχώς σε κάθε αναπτυξιακό στάδιο.

Βασικές συνθήκες που προάγουν την υψηλή αυτοεκτίμηση στο περιβάλλον της οικογένειας :

  • Αγάπη και στοργή χωρίς όρους, άνευ όρων αποδοχή.
  • Σωστά καθημερινά όρια, που εφαρμόζονται σταθερά.
  • Σεβασμός που δίνεται στα παιδιά φανερά, άμεσα και καθημερινά.

 

Η μορφοποίηση των διαθέσεων αρχίζει να αναπτύσσεται καθώς τα παιδιά πλησιάζουν τους άλλους, απαιτούν κι αρχίζουν να περπατούν. Όταν αυτές οι προσπάθειες συναντούν θετικές αντιδράσεις κι ενθάρρυνση, τότε τα παιδιά αρχίζουν να αναπτύσσουν μια αίσθηση αυτοπεποίθησης.

Εάν όμως, από την άλλη πλευρά, τα παιδιά υποβιβάζονται και οι απαιτήσεις- ανάγκες τους συναντούν θυμό ή αδιαφορία, τότε τα παιδιά να αισθάνονται ότι δεν τα θέλουν ή ότι είναι λιγότερο σημαντικά.

 

Πάντα ζητούσα έξω από εμένα δύναμη και αυτοπεποίθηση, αλλά αυτά έρχονται από μέσα. Πάντα εκεί βρίσκονται.

                                                                                                Anna Freud

Χαχλαδάκη Δήμητρα
Ψυχολόγος - Ειδική Παιδαγωγός

Μοιραστείτε το άρθρο: