Τα νέα μας

Παιγνιοθεραπεια

Παιγνιοθεραπεία

Every child is an artist.  The problem is how to remain an artist once we grow up.  ~Pablo Picasso

 Το παιχνίδι, αν και είναι ένας ιδιαίτερος τρόπος προσέγγισης ενός παιδιού, αποτελεί μια πολύ μεγάλη και αναπόσπαστη δραστηριότητα της καθημερινότητάς του. Παράλληλα, είναι το πιο ισχυρό μέσο έκφρασης του παιδιού. Είναι ένα μέσο εξωτερίκευσης συναισθημάτων ή απλής βίωσης αυτών. Παίζοντας, ένα παιδί μαθαίνει, πειραματίζεται, ευχαριστιέται, απογοητεύεται και σταδιακά ανακαλύπτει τον εαυτό του και τον κόσμο που το περιβάλλει.

Σύμφωνα με την Ένωση Βρετανών Παιγνιοθεραπευτών, ο ορισμός της Παιγνιοθεραπείας έχει ως εξής: «είναι η δυναμική μεταξύ του παιδιού και του παιγνιοθεραπευτή κατά την οποία το παιδί ερευνά με το δικό του ρυθμό και τις δικές του ανάγκες, ζητήματα περασμένα ή τρέχοντα, συνειδητά ή μη, που επηρεάζουν τη ζωή του παιδιού στο παρόν.» Η θεραπευτική σχέση (παιγνιοθεραπευτή – παιδιού) επιτρέπει στο παιδί να βασιστεί στους εσωτερικούς του πόρους οι οποίοι θα επιφέρουν την ωρίμανση και την αλλαγή. Η παιγνιοθεραπεία είναι «παιδοκεντρική» ως προς το ότι το παιχνίδι είναι το πρωτεύον μέσο και ο λόγος το δευτερεύον (Association of Play Therapists Newsletter, 1985).

Η θεραπευτική αγωγή μέσω παιχνιδιού προσφέρει στο παιδί (συνήθως ηλικίας 3-12 ετών) τη δυνατότητα να εκφράσει τα συναισθήματα του, να κατανοήσει τις καταστάσεις που βιώνει και να αναπτύξει στρατηγικές διαχείρισης των δυσκολιών του.

Όσον αφορά τις τεχνικές, οι οποίες χρησιμοποιούνται στην παιγνιοθεραπεία αυτές είναι η χαλάρωση, το μασάζ, τα παραμύθια και οι μύθοι, οι θεραπευτικές κάρτες, η μυθοπλασία με αντικείμενα, κ.α.

Η Παιγνιοθεραπεία αφορά παιδιά που παρουσιάζουν προβλήματα λόγου και ομιλίας, συναισθηματικές δυσκολίες, ανωριμότητα, έχουν βιώσει ένα τραυματικό γεγονός ή έχουν δυσκολίες κατάκτησης των αναπτυξιακών φάσεων συναισθηματικές δυσκολίες προβλήματα στην οικογένεια, κακοποίηση ,σχολικός εκφοβισμός , δυσκολίες κοινωνικοποίησης, απόσυρση, άγχος αποχωρισμού ασθένεια, αναπηρία μαθησιακές δυσκολίες, σχολική αποτυχία.

Οι στόχοι στην παιγνιοθεραπεία είναι:

  • Η κοινωνικοποίηση του παιδιού
  • Η Ανάπτυξη της δημιουργικότητας
  • Η κατανόηση και η έκφραση συναισθημάτων, δυσκολιών και συγκρούσεων
  • Η οργάνωση του «εγώ»
  • Η κατανόηση του «είμαι» και του «θέλω».

Μοιραστείτε το άρθρο: