Τα νέα μας

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Έφτασε και φέτος η περίοδος που τα μικρά μας θα αφήσουν τις παραλίες και τα κάστρα τους και θα επιστρέψουν στο σχολείο ξεκούραστα γεμάτα ενέργεια και χαμόγελα. Ωστόσο, δεν είναι μία τόσο απλή μετάβαση αυτή από το ολοήμερο παιχνίδι και τη ξεγνοιασιά στο σχολικό πρόγραμμα. Είναι σημαντικό, λοιπόν, να τους δοθεί βοήθεια και η απαραίτητη κατανόηση από μέρους μας.

Συμβουλές:

  1. ΕΝΔΥΣΗ-ΥΠΟΔΥΣΗ: Αν το παιδί έχει ξεκινήσει την εκμάθηση ένδυσης, το πρωί δώστε του έξτρα χρόνο για να ντυθεί όσο πιο ανεξάρτητα μπορεί χωρίς να υπάρχει άγχος. Προτιμήστε πιο εύκολα ρούχα (φαρδιά, με βέλκρο κλπ.)
  2. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: Δημιουργήστε ένα οπτικό πρόγραμμα μαζί με το παιδί σύμφωνα με τις δραστηριότητες που έχει καθημερινά, ώστε να γνωρίζει τί ακολουθεί και να γίνει πιο ανεξάρτητο. Αν το παιδί δεν έχει μάθει ακόμα ανάγνωση σχεδιάστε εικόνες ή εκτυπώστε ανάλογες από το διαδίκτυο και χρωματίστε τις παρέα! Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ασπροπίνακα. Για κάθε δραστηριότητα που τελειώνει βάλτε ένα Ö ή αυτοκόλλητο. Το πρόγραμμα θα πρέπει να είναι σ’ ένα προσβάσιμο και ορατό σημείο του σπιτιού π.χ. στο ψυγείο της κουζίνας.
  3. ΣΤΑΣΗ ΣΩΜΑΤΟΣ: Θυμίστε στο παιδί όταν κάθεται να διαβάσει ή είναι στην τάξη να πατάει τα δυο πόδια του στο πάτωμα ώστε να έχει καλύτερη στάση σώματος και ισορροπία.
  4. ΠΟΛΥ-ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΑΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ: Όταν βοηθάτε το παιδί με το διάβασμα, να θυμάστε ότι όλοι μαθαίνουμε με διαφορετικούς τρόπους και μάλιστα καλύτερα όταν χρησιμοποιούμε πολλές αισθήσεις. Για παράδειγμα όταν το παιδί εξασκείται στα γράμματα χρησιμοποιείστε πλαστελίνη, αφρό, αλεύρι κλπ για να τα σχηματίσει πάνω σ’ αυτά.
  5. ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ: Φτιάξτε μαζί με το παιδί ένα ημερολόγιο στο οποίο θα γράφεται τις ημερήσιες εργασίες και θα βάζετε Ö στις ολοκληρωμένες. Θα πρέπει να είστε τυπικοί στην συμπλήρωση του ημερολογίου καθημερινά για να βοηθήσει στην οργάνωση του παιδιού.
  6. ΩΡΕΣ ΥΠΝΟΥ: Τέλος, ορίστε μία ρουτίνα με συγκεκριμένη ώρα ύπνου και ξυπνήματος, κι επίσης μειώστε την ώρα που το παιδί ασχολείται με την τηλεόραση, το τάμπλετ, το κινητό και την ηλεκτρονικό υπολογιστή.
 
Σπανουδάκη Αλίκη
Εργοθεραπεύτρια

Μοιραστείτε το άρθρο: