Τα νέα μας

Μελετη στο σπιτι. Χρησιμοι τροποι για να μαθει το παιδι σασ να διαβαζει μονο του

   Μελέτη στο σπίτι.  Χρήσιμοι τρόποι για να μάθει το παιδί σας να διαβάζει μόνο του

Ο χώρος μελέτης παίζει καθοριστικό παράγοντα στην οργάνωση του διαβάσματος και κατά συνέπεια στη σχολική επίδοση του παιδιού. Γι’ αυτό δε θα ήταν καλό η μελέτη να πραγματοποιείται στο τραπέζι της κουζίνας ή στο τραπεζάκι του σαλονιού ή στο πάτωμα. Το δωμάτιο του παιδιού σας είναι ο απόλυτα ικανός χώρος μελέτης, γιατί δημιουργεί ξεκάθαρα μηνύματα και μια αίσθηση ασφάλειας στο παιδί. Θα πρέπει ο χώρος εργασίας να είναι φωτεινός, αλλά να μην βρίσκεται μπροστά σε παράθυρο γιατί αυτό λειτουργεί διασπαστικά. Προτιμήστε αν δεν είναι εφικτό να γίνονται οι εργασίες με φυσικό φως, τις λάμπες daylight lamps. Το τεχνητό φως κουράζει. Επίσης, σκεφτείτε το χρώμα του χώρου. Το κόκκινο τονώνει αλλά μπορεί να προκαλέσει και επιθετικότητα, ενώ το μπλε και το πράσινο ηρεμούν! Επίσης, απομονώνουμε διασπαστικούς παράγοντες όπως θόρυβο από τηλεόραση, ηλεκτρικές σκούπες κλπ!

Βασικά συστατικά επιτυχίας:

  • Φροντίστε να υπάρχει ένα ήρεμο για το παιδί περιβάλλον, ο εκνευρισμός και τα επικριτικά σχόλια δεν βοηθούν το παιδί.
  • Μην χρησιμοποιείτε αρνητικούς χαρακτηρισμούς όταν το παιδί κάνει λάθη και μην το συγκρίνετε με άλλα παιδιά, αυτόματα το κάνετε να μην πιστεύει στον εαυτό του και τις ικανότητές του.
  • Να έχετε υπομονή, γίνεται βοηθός του όπου το χρειάζεται, ακούστε τις ανάγκες του.
  • Τα μικρά διαλείμματα είναι απαραίτητα για αποδώσει το παιδί, καθώς ενισχύεται η συγκέντρωσή του.
  • Επιτρέψτε στο παιδί να βρει μόνο του τον τρόπο που θέλει να διαβάζει, υπάρχουν παιδία που συγκεντρώνονται στο άκουσμα της αγαπημένης τους μουσικής.
  • Οργανώστε μαζί του το χρόνο διαβάσματος, βασικό είναι να υπάρχει σταθερή ώρα μελέτης, βοηθάει το παιδί να οργανωθεί, να υπολογίσει καλύτερα τον χρόνο και να γίνει πιο υπεύθυνο.
  • Μην ξεχνάτε να επιβραβεύετε την προσπάθεια του!

“ Αν το παιδί μας δεν μπορεί να μάθει με τον τρόπο που το διδάσκουμε, τότε πρέπει να διδάξουμε με τον τρόπο που μπορεί να μάθει” (Maria Montessori).

Χαχλαδάκη Ήρα
Ψυχολόγος - Ειδική Παιδαγωγός

Μοιραστείτε το άρθρο: