Τα νέα μας

“Σούπερ Δάχτυλα”

Ανάπτυξη και παιδί: «Σούπερ Δάχτυλα»!

Υπάρχουν δύο πλευρές σε κάθε χέρι: μια πηγή ισχύος και μια αντίληψη ακρίβειας. Η πρώτη χρησιμοποιεί όλα τα δάχτυλα, ακόμα και τον αντίχειρα, για να κρατήσει κάτι χρησιμοποιώντας πίεση. Αυτό θέλει αρκετή δύναμη. Η αντίληψη ακριβείας χρησιμοποιεί μόνο τα τρία δάχτυλα, που είναι γνωστό ότι ελέγχουν και συντονίζουν τις μικρές κινήσεις του χεριού. Τα τρία αυτά δάχτυλα είναι ο αντίχειρας, ο δείκτης και ο μέσος ή, όπως τα λέμε αλλιώς, η «Εμπνευσμένη Τριάδα», τα Σούπερ Δάχτυλα! Μερικά παραδείγματα του πως τα παιδιά χρησιμοποιούν την αντίληψη ακριβείας είναι κρατώντας ένα μολύβι, πιάνοντας ένα κουτάλι, χρησιμοποιώντας ένα ψαλίδι ή κουμπώνοντας τα κουμπιά της μπλούζας τους. Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν και ανεξαρτητοποιούνται χρησιμοποιούν αυτήν την αντίληψη ακριβείας, όλη την ώρα, στην καθημερινότητά τους.

Μιλώντας στα παιδιά για τα Σούπερ Δάχτυλά τους είναι ένας διασκεδαστικός τρόπος αλληλεπίδρασης, ώστε να μάθουν ποια δάχτυλα πρέπει να χρησιμοποιούν κάνοντας συγκεκριμένες δραστηριότητες. Μαθαίνουμε στα παιδιά ότι αυτά τα τρία δάχτυλα είναι τα πιο δυνατά! Μόλις εξοικειωθούν  με τον όρο «Σούπερ Δάχτυλα» (όποτε το λέμε κατά τη διάρκεια μιας δραστηριότητας), τα παιδιά αυτόματα αλλάζουν και χρησιμοποιούν τον αντίχειρα, το δείκτη και το μέσο αντί να χρησιμοποιούν τον λιγότερο αποτελεσματικό τρόπο της πηγής ισχύος. Συγκεκριμένα, για να τους θυμίσουμε τα Σούπερ Δάχτυλα, μπορούμε πριν κάνουμε μια συγκεκριμένη δραστηριότητα που απαιτεί την αντίληψη ακριβείας, να ζητήσουμε από τα παιδιά να σηκώσουν για λίγο στον αέρα τα τρία αυτά δάχτυλα.

Τα μικρά χεράκια χρειάζονται ενίσχυση για να αναπτύξουν μια ισχυρή αντίληψη ακριβείας. Υπάρχουν πολλές μικρότερες δραστηριότητες με τις οποίες μπορούμε να βοηθήσουμε στην ενίσχυση των Σούπερ Δαχτύλων! Εδώ είναι μερικές ιδέες για να ξεκινήσετε…:5

  • Παιχνίδι με μανταλάκια ή τσιμπιδάκια, απλά για να πιάσει άλλα αντικείμενα
  • Βάζουμε κέρματα σε έναν κουμπαρά
  • Σχίζουμε χαρτιά για χειροτεχνίες
  • Παιχνίδι με πλαστελίνες (φτιάχνουμε μπαστουνάκια και μπαλίτσες μικρά-μεγάλα, κάνουμε τρύπες με τα δάχτυλα στην πλαστελίνη, διαχωρίζουμε και κόβουμε σε κομμάτια)
  • Περνάμε χάντρες σε κορδόνια
  • Σπάμε φουσκαλίτσες περιτυλίγματος
  • Επιτραπέζια παιχνίδια (μνήμης με κάρτες κ.τ.λ.)

Δοκιμάστε να μάθετε στα παιδία σας τα Σούπερ Δάχτυλα και θα μείνετε έκπληκτοι με το πόσο γρήγορα και διασκεδαστικά θα αναπτύξουν αυτήν τη δεξιότητα!

Μοιράστε το άρθρο: