Τα νέα μας

Σπίτι-οικογένεια

Βασικό στάδιο για την διαμόρφωση ταυτότητας του παιδιού και κατάκτησης της αυτό αντίληψης (γνώση εαυτού) είναι η ανάλυση και παρουσίαση των ανθρώπων που ανήκουν στο Άμεσο οικογενειακό περιβάλλον. Σε πρώτη φάση το παιδί με εικαστικά εργαλεία κατασκευάζει το σπίτι του και τοποθετεί τις φωτογραφίες των ατόμων που κατοικούν σε αυτό. 


Σε δεύτερο επίπεδο, ανάλογα με τη λειτουργικότητα του και με την βοήθεια του θεραπευτή, μαζεύει πληροφορίες για το καθένα από αυτά ως προς την εμφάνιση, την ιδιότητα και τα ειδικά χαρακτηριστικά του ( ηλικία, ενδιαφέροντα) Τελικά παρουσιάζει την οικογένεια του στην ομάδα και απαντά σε ερωτήσεις σε σχέση με αυτά. 

Με την παραπάνω διαδικασία, η οποία μπορεί να ακολουθήσει διάφορες παραλλαγές ανάλογα με τις ανάγκες και το επίπεδο των μελών της ομάδας, το παιδί καταφέρνει να αντιληφθεί τη διαφορετικότητα, να αποκτήσει ξεκάθαρη επίγνωση των ειδικών χαρακτηριστικών της οικογένειας του, της ταυτότητας τους δηλαδή  και των μεταξύ τους σχέσεων, να αντιληφθεί τη σημασία του καθενός ξεχωριστά ως οντότητα και κατ’ επέκταση και του ίδιου. 


Με αυτό τον τρόπο, μπαίνουν οι βάσεις προκειμένου να διαμορφώνει την ταυτότητα κάθε ατόμου που ήδη γνωρίζει η θα γνωρίσει μελλοντικά. Τέλος, προετοιμάζεται και εξασκείται σε ένα ασφαλές περιβάλλον σε θεματολογία και διάλογο που θα χρειαστεί να κατέχει σε αλλά κοινωνικά πλαίσια (σχολείο, παιχνίδι με φίλους).

Μοιράστε το άρθρο: