Τα νέα μας

Ο κροκόδειλος

Αυτό το παιχνίδι είναι ένας πολύ διασκεδαστικός τρόπος να βοηθήσουμε τους μικρούς μαθητές του Δημοτικού να μάθουν τις φωνούλες των γραμμάτων και, μακροπρόθεσμα, τα ίδια τα γράμματα της ΑΒ και τη χρήση τους στη παραγωγή λέξεων! Τα υλικά που θα χρειαστείτε είναι ένα κουτάκι, ένα μικρό κομμάτι πράσινο χαρτόνι και πλαστικά ματάκια. Κολλάμε στο χαρτόνι τα μάτια, ζωγραφίζουμε  δυο κουκκίδες για μύτη και λίγα δοντάκια ώστε να φαίνεται ότι έχει ανοιχτό στόμα. Τοποθετούμε σαν καπάκι το χαρτόνι πάνω στο κουτί και αφήνουμε ένα μικρό άνοιγμα (στο στόμα). Τώρα υπάρχουν πολλοί τρόποι να παίξουμε!

·         Βάζουμε μέσα στο κουτάκι κάρτες με τα γράμματα. Ζητάμε από το παιδί να τραβήξει γρήγορα μια κάρτα, πριν κλείσει ο κροκόδειλος  το στόμα! Στη συνέχεια πρέπει να μας πει είτε τη φωνούλα του γράμματος, είτε ποιο γράμμα είναι, είτε και τα δυο.

·         Αν θέλουμε να δουλέψουμε τμηματικά την ΑΒ, μπορούμε να χωρίσουμε τις καρτέλες και να δουλέψουμε πρώτα τα φωνήεντα και ύστερα τα σύμφωνα ή όποιο γράμμα δουλεύουν στο σχολείο κάθε φορά.

·         Μπορούμε ακόμα να βάλουμε απλές εικόνες και όταν το παιδί επιλέγει καρτέλα του ζητάμε να μας πει είτε από ποιο γράμμα αρχίζει είτε από ποια φωνούλα.

·         Αντί για καρτέλες μπορούμε να βάλουμε γραμματάκια - μαγνητάκια και να ζητήσουμε από το παιδί να «ψαρέψει» με ένα καλαμάκι τα γράμματα μέσα από το στόμα του κροκόδειλου. 

·         Για να το δυσκολέψουμε, μπορούμε να του ζητήσουμε να κλείσει τα μάτια, να πάρει ένα γραμματάκι και να το ψηλαφίσει ώστε να μας πει ποιο είναι και ποια φωνούλα βγάζει.

Μοιράστε το άρθρο: